Ilyen cégkivonat kell külföldi ügyintézéshez

Ha külföldi ügyintézéshez van szükség cégkivonatra, akkor az első gondolat sokaknál az, hogy hiteles cégkivonatot igényelnek angol nyelven, és ez a dokumentum megfelelő lesz az országhatáron kívül is. Ez azonban nem így van, mivel az angol (vagy egyéb) nyelvű hiteles cégkivonatok ugyanúgy hazai felhasználásra valók, mint a magyar nyelvű dokumentumok. Külföldre egy speciális, ún. Apostille cégkivonatra van szükség.

Az Apostille cégkivonat tartalomra megegyezik a hagyományos cégkivonatokkal, ugyanazok az információk szerepelnek tehát benne, mint pl. egy magyar, vagy akár angol nyelvű hiteles cégkivonatban. Az érvényességi időben sincs különbség, egyformán 30 nap hazai és külföldi felhasználású cégkivonat esetén is. A különbség a hitelesítésben van.

Az Apostille cégkivonat egy felülhitelesítéssel rendelkezik, amit a közhiteles cégkivonaton végeznek el. Ez a felülhitelesítés teszi alkalmassá arra, hogy külföldön is felhasználható legyen a dokumentum. Tudni kell azonban előre, hogy melyik országban lesz felhasználva, az országot ugyanis meg kell adni az Apostille cégkivonat igényléséhez. A dokumentum angol, német és francia nyelven is igényelhető, és ha megtörtént a felülhitelesítés, akkor minden olyan országban elfogadják, melyek csatlakoztak az Apostille Egyezményhez. Ha olyan országban akarjuk felhasználni, amely nem tagja az egyezménynek, akkor lehet, hogy még egy plusz, a magyar Külügyminisztérium által elvégzett felülhitelesítésre is szükség lesz.