Mikor igényeljünk közhiteles cégkivonatot?

Ha cégkivonatra van szükségünk, akkor több különböző típus közül választhatunk. A drágább típusok közé tartozik a közhiteles cégkivonat, nézzük meg, hogy mikor igényeljünk ilyen dokumentumot.

A közhiteles cégkivonatról két dolgot fontos tudni, az egyik, hogy mindenképpen papír alapú dokumentumról van szó, a másik pedig, hogy ez a legmagasabb hitelesítési szint. Pont ezeknek köszönheti a közhiteles cégkivonat a magasabb árát is, mert papír alapon többe kerül egy dokumentum (el kell készíteni és a kiszállítás/kiküldés is pénzbe kerül), mint elektronikusan, és a magasabb szintű hitelesítést is meg kell fizetni. Ha nem muszáj közhiteles cégkivonatot beszereznünk, akkor tehát anyagilag és kényelmileg is jobban járunk az elektronikus formátumokkal.

Akkor igényeljünk közhiteles cégkivonatot, ha konkrétan előírják, hogy erre a hitelesítési szintre van szükség egy ügyintézéshez. Ilyenek általában pl. a banki ügyintézések vagy a pályázatok. Mindig nézzük meg tehát a kiírást, előírásokat, hogy az adott ügyintézéshez szükség van-e közhiteles dokumentumra.

Akkor is cégkivonatot igényeljünk, ha nem tudjuk, hogy milyenre van szükség. Mivel a közhiteles dokumentumnak van a legmagasabb hitelesítése, ezért akkor is el fogják fogadni, ha pl. csak hiteles cégkivonatra van szükség az adott ügyintézéshez. Mégis érdemes először tájékozódni, utánajárni, mert olcsóbban ki lehet jönni egy hiteles cégkivonattal, ha az is megfelelő.