A szürkehályog tünetei és kezelése: amikor a szürkehályog-műtét az egyetlen megoldás

A leggyakoribb időskori szembetegség a szürkehályog, amely a szemlencse maradandó elhomályosodásával és látásromlással jár. A szemüveg nem segít rajta, de ma már létezik olyan eljárás, amivel megszüntethető a probléma.

A szürke hályog jellemzően 65 éves kor felett alakul ki. A 65 és 75 év közötti korosztályból minden ötödik, a 75 év felettiek közül pedig már minden második embert érint ez a betegség. Ennek legfőbb oka, hogy a kor előrehaladtával csökken a test vízkészlete és módosul a szemlencse belső szerkezete, maga a szemlencse veszít rugalmasságából, tisztaságából. Mindemellett egyéb tényezők pl. a cukorbetegség, az egyoldalú táplálkozás, a dohányzás, az erős UV-sugárzás, az alkoholfogyasztás és a szemet ért balesetek is közre játszhatnak a szürkehályog kialakulásában.

A szürke hályog tünetei

A szürke hályog betegség lassan, fokozatosan alakul ki, általában emiatt sokáig nem ismerik fel, vagy összekeverik az öregszeműséggel, amikor a szemlencse fókuszáló képessége csökken. A következő tünetek segítenek beazonosítani a szürke hályogot:

  • homályos, ködös látás, mintha koszos ablakon, vízfátyolon át nézné a világot,
  • egyre rosszabban lát sötétben, erősebb világításra van szüksége például olvasáshoz,
  • fényérzékenység, fényforrások körül fénykarikákat észlel,
  • színek és árnyalatok tompább érzékelése,
  • romló térlátás,
  • akkor is kettősen lát, ha egyik szemét letakarja,
  • nemrég készíttetett szemüvegével vagy kontaktlencséjével sem lát élesen.

Pontos diagnózist természetesen csak szemészeti vizsgálat után lehet felállítani, ezért fontos a tünetek észlelése után mielőbb szakemberhez fordulni!

Hogyan kezelhető a szürke hályog?

Ha a szemészeti vizsgálat során beigazolódik a szürke hályog gyanúja, elsőre sokan megijednek, mert azt hiszik, hogy gyógyíthatatlan a betegség. Tény, hogy nem segít rajta sem a szemüveg, sem a kontaktlencse, és gyógyszeres kezeléssel, szemtornával vagy vitaminokkal sem fordítható vissza a szemlencse állapota, de mégis van megoldás: a szürkehályog kezelés. A szürkehályog. műtét manapság rutin beavatkozásnak számít, fájdalommentes és egyáltalán nem kell tőle tartani.

A szürkehályog-műtét során helyi érzéstelenítés után eltávolítják a beteg, elhomályosodott szemlencsét, a helyére beültetnek egy új, a szem adottságaihoz tervezett, szövetbarát műlencsét. A beavatkozást állami ellátás keretében, TB-alapon is el lehet végeztetni, ám a várólista nagyon hosszú és idővel pedig nemcsak a látás, hanem életminőség is romlik. A szürkehályog-műtét magánrendelésen ezzel szemben gyorsan, kényelmesen zajlik, ráadásul többféle modern műlencse közül választhat. Ez azért is nagyon fontos, mert a műlencse egész életre szól, és meghatározza a későbbi látásélményét, vagyis ideális esetben nem csak a szeméhez, hanem életmódjához, mindennapi igényeihez is maximálisan illeszkedik.