Ha klíma, akkor inverteres klíma

Aki megengedheti magának a klíma vásárlást, az szinte biztosan szereltet is magának legalább egy készüléket, mert a nyári forróságot másképp nem lehet már elviselni. Nem mindegy azonban, hogy milyen készüléket vásárolunk, ha nem akarunk rosszul járni, akkor inverteres klímát válasszunk.

A működést tekintve két klíma típust különböztethetünk meg, az egyik az inverteres klíma, a másik pedig az on/off készülékek.

Az on/off készülékek a hagyományos, „régebbi” klímák, két teljesítményen tudnak működni: az egyik, hogy ki vannak kapcsolva, ha pedig bekapcsolt állapotban vannak, akkor maximális teljesítményen működnek. Folyamatosan ki- és bekapcsolva működnek tehát ezek a készülékek, a maximális teljesítmény viszont nem tesz jót a villanyszámlának.

Az inverteres készülékek ezzel szemben folyamatosan bekapcsolva működnek, de a teljesítményük mindig a hőmérséklethez igazodik. Ha sokat kell hűteni a helyiségen, akkor nagyobb teljesítménnyel működnek, ha a szoba hőmérséklete a klímán beállítotthoz közel van, akkor alacsony teljesítményt adnak le. Ez a működési módszer több szempontból is előnyös. A legfontosabb természetesen, hogy így jóval kevesebb áramot fogyaszt a klíma, akár 30-35%-kot is lehet így spórolni a klíma működésén. A másik előny, hogy sokkal kellemesebb lesz a benti hőmérséklet is, mert a beállított értéket tartja a klíma, nem lesz ingadozás, mint on/off készülékek esetén. Az inverteres klímákkal ráadásul fűteni is lehet, így ősszel vagy tavasszal nagyon jó szolgálatot tehetnek a hűvösebb estéken.