Tűzvédelem tűzgátló ajtókkal

Egy épület, építmény tűzvédelme több tényezőből áll össze, és a megfelelő védelemhez minden apró részletnek rendben kell lennie. Általában középületeknél vagy nagyobb épületeknél az egyik ilyen tűzvédelmi megoldás a tűzgátló ajtó.

A tűzgátló ajtók feladata, ahogy a nevük is mutatja, a tűz terjedésének megakadályozása, lassítása. Két helyiség vagy épületrész között találhatók meg, megfelelő védelmet nyújtva ezáltal a helyiségeknek.

A tűzgátló és füstgátló ajtókat jelöléssekkel látják el, melyek a teljesítményüket mutatják meg. Általában a teljesítményt úgy mérik, hogy az ajtó egyik oldalát direkt tűzhatás méri, és azt vizsgálják, hogy ilyen helyzetben mennyire tudják meggátolni a tűz továbbterjedését, mennyire marad meg a szerkezet stabilitása, mennyire adja át az egyik oldalon fennálló hőt az ajtó másik oldalára.

Csak azért, mert tűzgátló ajtót alkalmazunk, még nem kell lemondani az esztétikus megjelenésről sem. Persze léteznek üveg nélküli tűzgátló ajtók, de nem muszáj ilyeneket alkalmazni, üveges kivitellel is eleget lehet tenni a tűzvédelmi előírásoknak. A tűzgátló ajtók alapján általában acéllemezek szolgáltatják, tűzálló festékkel bevonva. Az üveges kivitel nem csak esztétikailag, hanem a tűzvédelem szempontjából is előnyös, mivel vészhelyzet esetén segít, ha az ajtó kinyitása nélkül is lehet látni, hogy milyen állapotok uralkodnak az ajtó túloldalán.